Bilete O fată pe nume Dochia - One woman show cu și de Cristina Bordeanu - 1 mar, ora 19:00 - Galeria ora0

O fată pe nume Dochia - One woman show cu și de Cristina Bordeanu

Galeria ora0, Brașov

vineri, 1 martie, ora 19:00

Evenimentul s-a încheiat.

Detalii

La început de primăvară, din 1 în 9 martie, se aleg babele, iar legenda ne-o amintește pe Baba Dochia, pe care o urmăresc trei legende, toate cu un final tragic. În primele două, este o femeie bătrână, care la începutul primăverii urcă cu turma de oi pe munte, crezând că vremea va fi bună, luând pe ea nouă cojoace. Vremea e, într-adevăr, frumoasă, așa că în fiecare zi, leapădă câte un cojoc. Până în cea de-a noua zi, când pornește un vifor cumplit, din pricina căruia va îngheța în vârful muntelui împreuna cu oiţele sale.

Cea de-a treia ne vorbește despre o Dochia, care este o fată foarte frumoasă, o prințesă, fiica regelui Decebal, care, odată cu invazia romană, ca să nu cadă pradă lui Traian, care s-ar fi îndrăgostit de ea, fuge în munte, unde se roagă de Zamolxe să fie transormată în stană de piatră. Rugă de care Zamolxe ascultă. 

   ”Ce am simțit eu e că prea puțin din povestea ei a ajuns la noi. Cine a fost, cu adevărat, Baba Dochia? Pe cine a iubit? Ce anume a condus-o la îngheț? Dacă știa să descânte? Dacă a iubit atât de mult, încât asta a…pietrificat-o? Dacă ielele pădurilor au un rol esențial în povestea ei? Dacă Dochia a fost, o fată tânără de fapt?

    O poveste despre o fată simplă, pe nume Dochia, dintr-un sat de munte, care a devenit, fără să-mi dau seama neapărat, povestea generațiilor femeilor din famila mea.” - Cristina Bordeanu