Bilete Petrosani: „Artă” de Yasmina Reza - 15 iun, ora 18:00 - Teatrul Dramatic ”Ion D. Sîrbu”

Petrosani: „Artă” de Yasmina Reza

Teatrul Dramatic ”Ion D. Sîrbu”, Petroșani

sâmbătă, 15 iunie, ora 18:00

Evenimentul s-a încheiat.

Detalii

Piesa ARTĂ a fost publicată inițial la 28 octombrie 1994 și pusă în scenă în același an, la Comédie des Champs Elysées din Paris, apoi la Berlin, Londra (1996) și pe Broadway (1998). Astăzi e cea mai jucată piesă a Yasminei Reza și e tradusă în peste treizeci de limbi.

A fost distinsă cu Marele Premiu „Molière“ pentru cel mai bun autor şi cel mai bun spectacol (în 1995), cu Evening Standard Award for Best Comedy (1996), apoi cu Laurence Olivier Award for Best Comedy (1997).

Spectacolul ARTĂ este montat de regizorul Slava Sambriș, iar în distribuție sunt tinerele actrițe Diana Boșcov (în rolul Catherinei), Giasti Sirah (în rolul Paulei) și Cătălina Budu (în rolul lui Francoise).

O gașcă de prietene foarte bune, Paula, Francoise și Catherine, atunci când se întâlnesc, pe lângă discuțiile pe care le au, vorbesc și despre artă. Francoise, medic dermatolog de profesie și o mare consumatoare de artă, cumpără un tablou al unui pictor celebru. Tabloul reprezintă niște dungi transversale albe pe fond alb. Francoise, nerăbdătoare, dar și mândră de achiziția făcută, arată tabloul prietenelor sale. La vederea acestei “opere de artă”, Paula se simte umilită, iar acest lucru o revoltă, acuzând-o pe Francoise de snobism. În acest moment, izbucnește un conflict între ele, cele două își aruncă fraze acide, iar prietenia lor este pusă sub semnul întrebării. Catherine intervine în acest conflict intelectual cu scopul de a potoli situația. Deși este o tipă calmă și tolerantă, Catherine, nu reușește să aplaneze situația, dimpotrivă este acuzată pentru participarea ei pasivă la conflict. Totuși, în final, cele trei fete ajung la concluzia că prietenia lor este mai presus decât orice dispută.

 

Scenografia spectacolului a  fost realizată de Alina Perju, luminile - asigurate de Eugeniu Croitor, iar șeful de producție este Ion Cataraga.

Distribuția: Cătălina Budu, Giasti Sirah, Diana Boșcov.

Regia: Slava Sambriș

Scenografia: Alina Perju

Producție și decor: Ion Cataranga

Lumini: Eugeniu Croitor