Bilete Petroșani: "Dansul morții” de August Strindberg - 9 dec '22, ora 18:00 - Teatrul Dramatic ”Ion D. Sîrbu”

Petroșani: "Dansul morții” de August Strindberg

Teatrul Dramatic ”Ion D. Sîrbu”, Petroșani

vineri, 9 decembrie '22, ora 18:00

Evenimentul s-a încheiat.

Detalii

Un joc cu un singur câștigător
Dansul morții, una din cele mai cunoscute piese ale lui August Strindberg, abordează o temă esențială a dramaturgului suedez: viața din interiorul unei căsnicii.

Mi-am dorit ca spectacolul de la Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” să fie o aplicare a acestui studiu. Spectacolul a fost construit contextualizând perioada istorică în și despre care scria Strindberg, dar privind și către cei din jurul nostru, către oamenii din viața noastră. De pildă, izolarea despre care se vorbește în text poate fi ușor comparată cu pandemia care ne-a schimbat, fără îndoială, modul în care ne trăim viețile. Cât de importantă este prezența celuilalt aflăm doar în momentul când aceasta devine o absență și, în final, o amintire. Dar să nu uităm că prezența cuiva poate să se transforme, la fel de bine, într-o corvoadă și, mai apoi, într-un joc sadic și pervers care poate avea doar un singur câștigător.

Am fost preocupat, montând spectacolul, să surprind momentul în care comunicarea se transformă în simplă vorbire. Observăm că, uneori, când avem un dialog cu cineva, așteptăm ca acesta să-și sfârșească ideea doar pentru a ne-o putea expune pe a noastră, astfel comunicarea transformându-se într-un solilocviu absurd.

Dansul morții poate fi considerat un text-studiu care ne vorbește despre relația dintre doi oameni și modul în care ea suferă modificări pe parcursul anilor, deceniilor. Piesa zugrăvește un univers în care fantomele trecutului și nălucile viitorului sunt mult mai importante decât timpul prezent, totul raportându-se la ce a fost și la ce va fi, niciodată la ceea ce este. Astfel, ne aflăm la limita dintre realitate și halucinație, dintre real și oniric.

Regizorul Ovidiu Radu

 

Distribuția: Dorin Ceagoreanu, Oana Crișan, Daniel Cergă

Regia, scenografia și adaptarea textului: Ovidiu Radu

 

Biletele se gasesc in format electronic pe www.iabilet.ro si in magazinele Flanco, Muzica, IQ BOX si pe terminalele Selfpay. Online, puteti plati cu cardul, Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo si Edenred, pe factura la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde in tara.